Hacamat, kelime anlamı olarak Arapça emmek manasına gelir. Deriden ufak ensizyonlardan vakum yolu ile kan alınması olan hacamat, genellikle iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden bardak veya boynuzla alınır. Profesyonel olarak yapılan hacamatlarda kan alma işlemi özel vakumlu aparatlar kullanılır.
Hacamat ile kan verme işlemi ayrı yöntemlerdir. Hacamatta deri altında birikmiş, damarda dolaşmayan, atıl kalmış, vücuda zararlı ve biriktiği noktada ilgili organa zarar veren pis kanın vücuttan dışarıya atılması sağlanıyor. Damardan verilen kan vücudun kullandığı temiz kandır. Hacamatla sadece pis kan alınır.
Hacamat, Müslümanlar arasında önemli yere sahip bir tedavi yöntemidir. Hacamat nedir nasıl yapılır faydaları nelerdir? Kimlere hacamat yapılmaz? sorularının cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Müslüman ülkelerde uygulanan bu tedavi yöntemi, uygulan kişiye haccam, uygulamada kullanılan bardak ya da fanus türevi malzemelere ise demihcem denilmektedir. Hacamat, vücudaki kirli kanı hacamat noktalarına toplamak için uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Peki, hacamat ne zaman yapılır belli günleri var mıdır? Hacamat yaptıracak kişide hangi şartlar olmalıdır? Bu sorunun cevabı ise, hacamat için en uygun gün dinimize göre pazartesidir. Eğer ki hacamat yaptıracak kişi pazartesi günü yaptıramazsa Perşembe ve Pazar günü hacamat yaptırması dinimize göre uygundur. Peygamberimizin Hadisi Şeriflere göre, Cumartesi, çarşamba ve cuma günlerinde hacamat yaptırılmaması önerilir. Bu günlerde hacamat yapılması uygun bulunmaz.
Hacamat için en uygun saat ise güneş doğumundan 1 saat sonraki 2 saat hacamat yapılabilir. Eğer bu saatlerde hacamat yapılmamışsa kişiye öğlen ve ilkindi saatleri arasında hacamat yaptırması uygundur.
Hacamat yaptıracak kişi hacamat yaptırmak için bazı hazırlıklar yapması gerekmektedir. Öncelikli olarak Hacamat yaptıracak kişi hacamat tedavisine aç gitmesi hiçbir şey yememesi gerekir. 2 saat öncesinde hayvansal hiçbir gıda yenmemeli. Hacamat yapılmadan 1 gün önce eş ile cinsel ilişkide bulunmamalıdır. Ekşi, acı ve tuzlu yiyecekler tüketmemeli.
Hacamat kişilere göre farklılık gösterebilir. Hacamat bazı kişilere de uygulanmaz. Peki Hacamat kimlere uygulanamaz? Zayıf ve ihtiyar kişilere, Kandan korkan kişilere, Kalbinde yetmezlik olanlara, Hiv ve Aids hastalarına, Ufak çocuklara, Kanı durmayan kişilere, Kansız kişilere, Düşük tansiyon hastalarına, Hamile bayanlara uygulanmaz.


Yorum Gönder